Deze 3 alternatieven worden verder onderzocht
De eerste fase van de MIRT-Verkenning heeft drie alternatieven opgeleverd die verder worden uitgewerkt in de volgende fase. De alternatieven zijn gericht op het vergroten en/of beter benutten van de wegcapaciteit door uitbreiding van de huidige rijksweg en/of het nemen van smart mobility- en mobiliteitsmaatregelen.
Alternatief 1: Smart mobility en mobiliteitsmanagement
Onder smart mobility verstaan we ‘slimme infrastructuur’. Hiervoor zijn investeringen aan de datakant nodig, zodat we goed kunnen sturen op gebruik van de beschikbare wegcapaciteit. Bijvoorbeeld door het plaatsen van installaties die het verkeer doseren bij de toerit, het instellen van een dynamisch inhaalverbod en het toepassen van flexibele snelheden.
Mobiliteitsmaatregelen richten zich op het beïnvloeden van weggebruikers met informatie en communicatie. Zo proberen we hen te stimuleren om zich met een ander vervoermiddel dan de auto te verplaatsen en/of op een ander tijdstip de weg op te gaan. Het gaat om maatregelen als het uitrusten van verzorgingsplaatsen met meer faciliteiten, reizigers informeren over de snelste route van dat moment, het verbeteren van incidentmanagement bij ongelukken, het inrichten van carpoollocaties bij toe- en afritten of het inrichten van P+R opstapplaatsen.
Alternatief 2: Ombouwen rijksweg naar 2x2 rijstroken met spitsstroken (infrastructureel pakket)
In dit alternatief wordt de bestaande vluchtstrook omgebouwd naar een spitsstrook, zodat deze in de spits als extra rijstrook kan worden gebruikt. Niet overal is de vluchtstrook voldoende breed om als spitsstrook in te zetten. Op die locaties wordt de vluchtstrook verbreed. Dit gaat ten koste van de functie van de vluchtstrook op die plek, waardoor op andere locaties een vluchthaven moet worden ingericht.
Alternatief 3: Verbreden van de rijksweg naar 2x3 rijstroken met vluchtstroken (infrastructureel pakket)
In dit alternatief wordt de rijksweg verbreed met een extra rijstrook naar 2x3 rijstroken met vluchtstroken. De zuidbaan wordt verbreed tussen Sliedrecht-Oost en Arkel en de noordbaan tussen Papendrecht en Arkel. Er is rekening gehouden met de geplande capaciteitsuitbreiding tussen 2020 en 2021, waarin het weefvak tussen Sliedrecht-West en Papendrecht (noordkant) wordt omgebouwd naar een volwaardige derde rijstrook.
Het voorkeursalternatief
Smart mobility- en mobiliteitsmanagementmaatregelen lossen als zelfstandig pakket het probleem op de A15 onvoldoende op. Zij zullen daarom ook in combinatie met de infrapakketten worden beoordeeld. Verwacht wordt dat er enkele locaties op de A15 blijven, waar de problemen hiermee niet of niet voldoende worden opgelost. Voor die restknelpunten wordt onderzocht of kleinschalige ingrepen aan het onderliggend wegennet kunnen bijdragen aan de oplossing.
De MIRT-Verkenning levert uiteindelijk één alternatief op dat de voorkeur heeft (het Voorkeursalternatief). Dit alternatief kan ook bestaan uit een combinatie van een infrastructureel pakket, maatregelen uit het pakket smart mobility en mobiliteitsmanagement, en kleinschalige ingrepen aan het onderliggend wegennet.
